Rabu, 29 Oktober 2014

STEAMBOAT TOMYAM




RESEPI STEAMBOAT TOMYAM

Bahan-bahan:

1/2 kilo daging ~hiris setebal 2cm- perap dgn 2 sb minyak bijan, 1 sk lada sulah & 1 sb tepung jagung
1 ekor ayam ~ ambil isi shj hiris sama besar dgn daging & perap spt daging~tulang buat sup
1/2 kilo udang sederhana besar~ buang kulit & biar bhgn ekor shj-perap spt daging 
3 ekor sotong kembang ~ potong & perap dgn 1 sk lada sulah shj.
~semua bahan yg telah siap diperap - masukkan dlm peti ais.

Sos cili merah:

10 tangkai cili merah
8 biji cili padi
1/2 inci halia
4 ulas bawang pth
Garam, gula
Air limau nipis / cuka

- blend semua hingga halus dan tumis.
- masukkan garam dan gula dan masak lg hingga betul2 pekat..
- masukkan air limau/ cuka, kacau dan tutup api.

Minyak Bawang:

10 ulas bwg merah - hiris halus/ cincang
5 ulas bwg pth - cincang
1/2 cawan minyak masak

- panaskan minyak dan grg bawang merah hingga kuning, angkat.
- guna minyak yg sama dan grg bawang pth hingga kuning.
- tuang semua ke dlm bekas tahan panas dan kacau..
Sup Ayam

2 rangka ayam ~ potong 4
2 kiub ayam
air secukupnya- setelah semua masak tapis utk mengasingkan tulang2 ayam.


Sup Tom Yam

1 btg serai
3 kiub tom yam
2 helai daun limau purut
air secukupnya- setelah masak buangkan serai dan daun limau purut.

Cara memasak bahan2 steamboat:
1- Kuah sup yg telah masak dimasukkan dlm bekas steamboat ( kalau xde oleh guna rice cooker)
2- Bila mendidih masukkan 2 sudu minyak bawang & dan bolehlah masukkan daging, ayam, udang sotong , semua bebola dan sayur2 yg telah disediakan.
3- 3-4 minit dh siap utk dimakan. Sedap dimakan bersama sos cili merah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan