Selasa, 28 Oktober 2014

LAKSA TERENGGANU



Laksa Terengganu



Untuk Kuahnye :

*3 ekor ikan (direbus ngan asam keping dan garam)
*4 ulas bawang merah
*1/2 sudu besar lada hitam
sedikit asam jawa
santan
garam dan sedikit perasa
*semua bahan yg ditanda * ditumbuk
Untuk Ulamnye :

kacang panjang,timun,kobis bulat,terung,taugeh dan daun kemangi (sweet basil) - dihiris halus.
cili giling dan belacan..
hirisan limau nipis

Cara2 nye :

Masukkan santan,bahan yg ditumbuk,asam jawa,garam dan perasa ke dlm periuk.
kacau dan tunggu sampai dia mengelegak (kuah ni kene kacau selalu..)..
angkat dan hidang bersama ngan laksa,ulam2,dan juga cili giling,belacan dan hirisan limau nipis..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan